Hvilke videoudsnit skal jeg vælge til diverse sociale medier og web?

De forskellige videoudsnits udnyttelse af telefonens skærm i oprejst position: Cirka 80% vil se dine SoMe videoer på en smartphone.

Der findes utallige anbefalede billedudsnit/videoformater afhængigt af din videos placering på sociale medier.

Alene Facebook tilbyder mere end ti forskellige placeringer i annonceadministratoren, hvor det optimale i den bedste af alle verdner ville være at producere hver eneste video i minimum 3 forskellige videoudsnit.  

Det har de færreste tid til, med mindre de laver video og videoannoncering på (mere end) fuld tid. Jeg har ikke altid tiden, og det er her kompromisets kunst kommer i spil for de fleste. Altså at finde det ene eller de to formater, der i forhold til ens medievalg fungerer mest optimalt.

Artiklen herunder giver dig et forhold til de mest brugte formater og giver dig til sidst nogle bud på, hvad du bør vælge afhængigt af hvilke medier, du anvender mest.

Lav videoudsnit der udnytter mediets flade/format bedst muligt

Når du opretter annoncer til mobil, skal billeder og videoer dække så stor en del af skærmen som muligt for at udnytte, dvs. fylde fladen bedst muligt. 

Her kan du gøre meget i dit valg af udsnit, når du optager og efterfølgende vælger et af de mulige billed-udsnit i videoredigeringsappen forud for redigering. Et eksempel kunne være, at du optager med din telefon på højkant, fordi du ved, at du (som det første) i redigeringsappen vil vælge det højtstående 9:16-formatet til redigering af din video, fordi den skal indgå i et højformatudsnit på TikTok eller i Instagram Stories eller Youtube Shorts. 

Nedenfor kan du se nogle anbefalinger til billed-udsnit til forskellige placeringer. 

mange forskellige Facebookformater

Mark Suckerberg har gjort livet vanskeligt for videoproducenten (men skabt et levebrød for mange annoncekonsulenter) med et stor antal anbefalede videoformater, afhængigt af deres placering i mediets forskellige under-medier:

Placering i Feed: Lodret format: 4:5

Placering i Stories og Reels: Optag med stående telefon og rediger i 9:16 for at dække hele skærmen.

Videokarruselformat: Ensartede formater (uanset format) til alle videoer i en karrusel.

Instreamvideo: Vandret format (16:9), så det passer til de videoer, som annoncerne er i.

Placeringer i Audience Network: Lodret format 9:16.

De fire mest anvendte videoudsnit på sociale medier og web, som i nævnte rækkefølge er primære udsnit anvendt på henholdsvis Youtube, Instagram, Facebook og TikTok/Linkedin.

Kompromiets kunst

Orker du ikke at lave en masse forskellige formater, så kan du indgå et par kompromisser og vælge udsnittet ud fra, hvor du gør dig mest: 

Instagram

Kvadratisk 1:1 og 9:16 (men 16:9 fungerer)

Youtube

Laver du primært indhold til Youtube, fordi du er blogger eller benytter dine videoer på dit website (indlejret via Youtube), så skal du lave dine videoer i det horisontale 16:9-format - og leve med at de ikke udnytter pladsen så godt på Facebook. 

Er Dine videoer mest til Facebook

Laver du primært indhold til Facebook, anvend 4:5 formatet. Alternativt 9:16, 1:1 og 16:9.

Hvis videoerne udkommer mest på Instagram

Laver du primært indhold til Instagramannoncer - vælg 1:1 eller 16:9 udsnittet og det samme, hvis du laver opslag på tværs af Instagram og Facebook.

Video til Linkedin og TikTok

Er du primært på Linkedin og TikTok, så optag og rediger i højformatet 9:16 og vær samtidig opmærksom på den såkaldte "safe zone", som er det område, du reelt skal holde dine eventuelle visuelle (tekst, video, grafikker, etc.) indenfor, da begge medier foretager en lille beskæring, primært i top og bund, efter din upload. Det overraskede mig lidt de første gang, hvor jeg havde placeret tekst og logo for tæt på kant/bleed.

NÅr det skal gå video-hurtigt

Hvis du tænker, at "video i “et eller andet format” er bedre end “ingen video” kan du have en pointe, fordi video bare får flere visninger end tekst og fotoopslag uanset hvad. Og så lægger du bare det format du har op og så går det jo nok endda, selvom resultatet forventeligt - men ikke nødvendigvis, hvis dit indhold er fantastisk relevant - vil være mindre godt.

Lyst til at lære hele mobilvideo håndværket?

… så kan du se MOBILVIDEOs forskellige kursustilbud via linkene: 

Fysiske mobilvideokurser

https://www.mobilvideo.dk/workshops

Online mobilvideokurser

https://www.mobilvideo.dk/onlinekursus

Thomas Dahl Nordlund

Cand.mag, journalist og videograf med forkærlighed for kommunikation, der gør en positiv forskel for mennesker og bundlinjer. 

https://www.mobilvideo.dk
Forrige
Forrige

Lær mobilvideos videoproces

Næste
Næste

Sådan optager du skærmen på din iPhone med lyd & Speak